Ik heb de camera nu een tijdje in bezit en heb hem al flink kunnen testen. Voor iemand met een vlogkanaal is het dan ook een leuke test om te kijken of deze camera je huidige apparatuur kan vervangen.
Allereerst is de unboxing niet echt een experience, maar Sony heeft gewoon gekozen voor een effectieve en simplistische doos. Niks mis mee natuurlijk. Oké into the good stuff, de camera: De camera zelf is erg licht en is gemaakt van gerecycled plastic en heeft een vaste 20mm wide angle lens. Dit is natuurlijk perfect voor vloggers aangezien je heel je gezicht en extra personen in beeld kan krijgen. Na wat testen en wat opnames met vrienden kan ik ook inderdaad zeggen dat dit een hele fijne lens is die ook zorgt voor zeer veel detail in je opnames. De vaste lens van deze camera is ook gelijk een mogelijk struikelpunt voor andere mensen, want je hebt hierdoor minder flexibiliteit.
Geluid & filmen in het donker:
Ik moet eerlijk zeggen dat ik zeer verbaasd was door de geluidskwaliteit. Deze was uitzonderlijk goed voor zo’n compacte camera. Ook in de buitenlucht met flinke wind was de geluidskwaliteit erg goed (met de deadmouse erop natuurlijk). Voor het filmen in het donker heb ik deze camera getest in de avond buiten op straat en hier was ik nog duidelijk te zien, kudo’s voor Sony. Ik heb de camera nog niet getest in extreem donkere situaties, maar dat is ook niet echt een realistisch scenario met een vlogcamera. Dan moet je er eigenlijk een klein lampje op zetten.
Stabilisatie & autofocus: Deze Sony camera maakt gebruik van eye tracking en dat werkt in veel gevallen goed, maar ik heb gemerkt dat als je een bril draagt en het is een iets donkerdere situatie, hij soms wat moeite heeft met je ogen vinden. Dit resulteert dan ook in een onscherpte in het gezicht, wat niet is wat je wilt tijdens het vloggen.
Ik ben niet zo super positief over de stabilisatie van de camera, want die is in deze tijd gewoon ondermaats. Ik was zelfs verbaasd toen ik erachter kwam dat Steadyshot al aanstond in de settings toen ik wat lopend videomateriaal terug aan het kijken was. In de tijd van GoPro’s die superstabiel kunnen filmen (ik heb een Hero10), is de stabilisatie van deze Sony camera gewoon onvoldoende. Bijgeleverde handgreep: De bijgeleverde handgreep werkt zeer goed en zorgt ervoor dat je simpel een opname kan starten en stoppen en een bokeh effect toe kan voegen (scherpte/onscherpte). Naast de stabilisatie is dit een goede vlog!
Pluspunten
- Lichtgewicht
- Filmen in het donker
- Snelle autofocus
- Gebruiksvriendelijk
- Goede microfoon